Personvern

erklæring

Vi tar ditt personvern på alvor.

Personvernerklæring for kraftmat.no

Vår personvernerklæring forklarer hvordan og hvorfor vi samler inn og benytter informasjon om våre brukere, og hvordan vi tar hensyn til personvernet.

Hva er behandling av personopplysninger

Personopplysninger er opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en fysisk enkeltperson. Dette kan for eksempel være navn, bosted, telefonnummer, e-postadresse eller IP-adresse.

Enhver innsamling, registrering, sammenstilling, lagring og utlevering av personopplysninger kalles behandling av personopplysninger. All behandling av personopplysninger i Norge er underlagt personopplysningsloven, og Datatilsynet fører tilsyn med loven.

Hva slags opplysninger samler vi inn

Når du bruker vår nettside, vil vi samle inn informasjon om hvilke tjenester du bruker og hvordan du bruker dem.

Informasjonen inkluderer følgende ved bruk av vår nettside

 • Brukerinformasjon
  Dette er informasjon som autentiserer deg som bruker, og som lagrer hvilke rettigheter du har til å se på innholdet og hvilke brukerkontoer som benyttes for å sikre tilgangen.
 • Aktivitetslogger
  Dette er informasjon om bruk av tjenesten. Informasjonen inkluderer for eksempel hvilke utgaver/artikler du leser, informasjon om dato og tid, nettlesertype/type enhet, språkinstillinger, IP-adresse og annen teknisk informasjon. Informasjonen inkluderer følgende ved besøk på våre nettsider:
 • Enhetsinformasjon
  Dette er informasjon om enheten (for eksempel en datamaskin, mobil eller nettbrett) du bruker når du benytter våre tjenester, som hva slags enhet du har, operativsystemversjon og skjermstørrelse. Opplysningene gjør blant annet at vi kan tilpasse visningen av innholdet vårt til den enheten du benytter.
 • Posisjonsinformasjon
  Når du bruker våre tjenester, vil vi benytte IP-adressen din til å finne ut hvilket land og fylke/kommune du besøker oss fra. Dersom du bruker en app og har aktivert stedtjenester for app-en, vil vi også kunne få en mer detaljert lokasjon basert på GPS-data eller nettvarder (beacons). Vi vil kun innhente detaljert lokasjonsinformasjon hvis du har godtatt dette.  Opplysningene brukes hovedsakelig til å gi deg geografisk tilpasset innhold, som redaksjonelt innhold og annonser for ditt nærområde.
 • Aktivitetslogger
  Våre tjenerlogger registrerer detaljer om hvordan du bruker tjenestene våre, for eksempel hvilke side av vår nettside du besøker. I tillegg lagres informasjon om dato og tid, nettlesertype, språkinnstillinger, IP-adresse og annen teknisk informasjon. Hvis du klikket på en lenke for å komme til våre nettsider, eksempelvis etter et søk hos Google, registrerer vi også informasjon om nettsiden du kom fra. Sistnevnte gjør blant annet at vi kan forbedre vår synlighet på internett og optimalisere egne annonsekampanjer.
 • Informasjonskapsler og liknende teknologier
  Når du bruker våre tjenester, vil både vi, våre samarbeidspartnere og annonsører samle inn og lagre informasjon gjennom informasjonskapsler (cookies), nettpiksler og/eller lokal nettleserlagring. Teknologien brukes blant annet til å gjenkjenne din enhet, til å lagre innstillinger og til målrettet annonsering. Du finner mer informasjon om hvordan vi bruker teknologiene i avsnittet «Lagring av informasjonskapsler og lignende teknologier» nedenfor eller på vår side om

Når du fyller ut et skjema

Når du fyller ut skjemaer eller lignende, vil informasjon som registreres i disse kunne lagres på din kundeprofil hvis du samtykker til slik lagring. Dette kan gjelde navn, epost og alder.

Når du bestiller et produkt fra oss

Når du bestiller et produkt fra oss eller oppretter en brukerkonto for våre tjenester, vil vi samle inn opplysninger om deg for å kunne oppfylle vår del av avtaleforpliktelsene for å gi deg best mulig kundeopplevelse. I slike tilfeller trenger vi eksempelvis kontaktinformasjon og betalingsinformasjon fra deg for å kunne levere produktene i henhold til avtalen eller gi deg tilgang til digitalt innhold. 

Vi lagrer også informasjon om henvendelser til vårt kundesenter, slik at vi kan yte deg best mulig service.

Sensitive opplysninger

Hvis du melder deg på våre helserelaterte nyhetsbrev, slik som våre nyhetsbrev om Mage & tarm, vil vi indirekte kunne samle inn opplysninger om din helsetilstand (slik som informasjon om at du sliter med mage & tarm). Vi vil kun samle inn slik informasjon hvis du har samtykket til dette.  

Når du publiserer innhold hos oss

Når du publiserer innhold på våre tjenester, for eksempel hvis du deler en matoppskrift med våre brukere, vil vi lagre og publisere dette innholdet. Avhengig av utformingen av tjenesten vil slikt innhold kunne være offentlig tilgjengelig for alle internettbrukere, og innholdet kan også bli publisert hos andre tjenestetilbydere, forutsatt at du har godtatt slik publisering (eksempelvis på Facebook).

På diskusjonsforum og andre steder der du publiserer innhold må du normalt registrere en e-postadresse, et passord og et brukernavn for å kunne administrere kontoen og innleggene dine. Ut over dette er det opp til deg selv å bestemme hvor mye informasjon du vil publisere om deg selv. Opplysninger om deg og eventuelt innhold som du publiserer blir brukt til å levere og administrere den aktuelle tjenesten, som å håndheve eventuelle forumregler.

Hvis det er fare for noens liv og helse eller ved alvorlige straffbare handlinger, forbeholder vi oss retten til å forsøke å spore en avsender gjennom e-postadressen og andre tekniske spor, samt å formidle informasjonen til politiet eller andre offentlige instanser.

Kommentarer

Når besøkende legger inn kommentarer på siden, lagres informasjonen gitt inn i kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen til den besøkende og den besøkendes nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer.

En anonym tekststreng generert på grunnlag av e-postadressen din (også kalt en «hash») kan bli sendt til tjenesten Gravatar for å undersøke om du har en konto der. Personvernerklæringen til Gravatar ligger her: https://automattic.com/privacy. Etter at kommentaren din er blitt godkjent, vil profilbildet ditt være synlig for hvem som helst i forbindelse med kommentaren din.

Media

Hvis du laster opp bilder til nettstedet, bør du unngå å laste opp bilder som inneholder informasjon om stedet det er tatt (EXIF GPS). Besøkende på siden kan laste ned og hente ut slik informasjon fra bilder på siden.

Hvordan bruker vi opplysningene

Vi jobber kontinuerlig med å gi deg den best mulige opplevelse av våre tjenester og ditt møte med oss. Vi vil typisk bruke opplysningene dine til følgende formål:

 • Levere tjenestene våre som avtalt med deg
  Vi behandler personopplysninger for å levere produkter og tjenester som avtalt med deg og å administrere vår kundeforhold med deg. 
 • Forbedre din brukeropplevelse
  Vi bruker data for å sikre en best mulig brukeropplevelse for deg gjennom, blant annet for å tilpasse visningen av innholdet til din skjerm og oppnå raskest mulig opplasting av nettsidene.
 • Generere statistikk og forstå markedstrender
  Vi utarbeider statistikk og kartlegger markedstrender for å forbedre og videreutvikle nettstedene og abonnementsproduktene våre.
 • Utvikle personaliserte tjenester – tjenester spesielt tilpasset deg
  Vi ønsker å gi deg muligheten til å få skreddersydd innhold og tilpasninger. Ved å bruke data om din brukeratferd og dine uttrykte preferanser kan vi for eksempel fjerne saker du allerede har lest fra forsiden eller fra oversikter over anbefalte artikler, og vi kan gi anbefalinger om innhold eller andre tjenester basert på ditt lesemønster eller andre brukere med lignende bruksmønster som deg.
 • Målrette og måle effekten av annonser
  Vi ønsker å vise deg annonser som er mest mulig relevante for deg, og måle hvor effektive annonsene er. Til dette bruker vi informasjon om deg, din brukeratferd og lokasjon og kobler dette med informasjon om hva andre med lignende bruksmønster som deg har lest. For eksempel kan vi bruke informasjon om hvor du oppholder deg til å vise deg annonser fra nettopp dette området. Vi kan videre styre hvor mange ganger du skal se en annonse basert på opplysningene vi har. Annonsevisningene vil fremkomme både på våre nettsider og andre nettsteder.
 • Sende deg tilpasset markedsføring
  Vi kan bruke dine kontaktopplysninger til å sende deg markedsføring. For å gi deg mest mulig relevant markedsføring ønsker vi å bruke informasjon om deg som vi får ved at du oppgir interesser, ved å analysere din bruk av våre nettsider og som vi får fra samarbeidspartnere. Vi vil i noen tilfeller utarbeide profiler basert på adferd og preferanser, slik at vi bant annet kan:
  • Beregne sannsynligheten for at du vil respondere på et abonnementstilbud. Slik kan vi forhindre at vi kontakter kunder som ikke er interessert i tilbudet, begrense unødvendig kommunikasjon, og sikre at vår kommunikasjon oppleves som mer relevant for mottakerne.
  • Anbefale artikler eller utgaver som vil være mest relevant for deg, gitt dine tidligere leste artikler og oppgitte interesseområder.
  • Beregne sannsynligheten for at du vil si opp et abonnement, slik at vi kan vurdere å iverksette eventuelle lojalitetstiltak.
  • Tilpasse pris, tilbud og kommunikasjon mot eksisterende og nye kunder.
 • Hindre, begrense og granske misbruk av våre tjenester
  Vi kan bruke opplysninger om din aktivitet på våre tjenester kombinert med tekniske data (som loggfiler med flere) for å hindre, begrense og granske ulike typer misbruk av tjenestene våre. Med “misbruk” mener vi blant annet bruk av falske profiler, spamming, trakassering, forsøk på å logge seg inn på andres konto, samt annen atferd som er i strid med gjeldende lovgivning.
 • For bokføringsformål
  Vi lagrer kjøps- og betalingsopplysninger for å oppfylle våre forpliktelser etter bokføringsloven.
 • For dokumentasjon i forhold til Personopplysningsloven
  Vi lagrer historikk over markedsføring og grunnlag som kunders samtykke og vern, for å oppfylle våre våre forpliktelser etter Personopplysningsloven.

Hvem deler vi opplysningen med

Opplysninger som vi har registrert om deg som kunde eller bruker vil normalt bare kunne brukes av kraftmat.no. Ut over dette vil informasjon kun utleveres til tredjeparter i lovbestemte tilfeller, eksempelvis ved begjæring fra offentlige myndigheter, samt i følgende tilfeller

For å levere våre tjenester benytter vi oss av underleverandører som hjelper oss med å oppfylle avtalen vi har med deg eller utføre andre gjøremål på våre vegne. Disse underleverandørene får kun tilgang til informasjon som er nødvendig for å fullføre oppdraget de utfører for oss. For å ivareta ditt personvern er slike underleverandører kontraktsmessig forpliktet til ikke å bruke opplysninger til andre formål enn for å utføre oppdraget for oss, å slette data når oppdraget er utført samt å ha på plass både tekniske og organisatoriske tiltak for å beskytte opplysninger mot uautorisert bruk og innsyn.

Hvor lenge vi oppbevarer opplysninger om deg

Hvis du legger igjen en kommentar, blir kommentaren og informasjon om kommentaren lagret på ubestemt tid. Dette er for at vi kan gjenkjenne oppfølgingskommentarer og godkjenne dem automatisk i stedet for å legge dem i en kø der de må godkjennes manuelt av en redaktør.

For brukere som registrerer seg på dette nettstedet (dersom denne muligheten eksisterer), lagres det også personopplysninger som de oppgir i brukerprofilen sin. Alle brukere kan se, redigere og slette sine egne personopplysninger når som helst (bortsett fra brukernavn). Nettstedets administratorer kan også se og redigere denne informasjonen.

Melder du deg på nyhetsbrev kan du når som helst avslutte dette fra e-poster vi sender ut.

personvernrettigheter

Hvis du har en konto på dette nettstedet eller har lagt igjen kommentarer, kan du be om å få en eksportfil som inneholder personopplysningene vi har om deg. Dette omfatter all data du har gitt oss. Du kan også be om at vi sletter alle personopplysninger vi har om deg. Dette omfatter ikke opplysninger vi er pålagt å lagre av administrative, juridiske eller sikkerhetsmessige årsaker.

Våre analyse- og tredjepartsverktøy

Vi benytter analyseverktøy for å samle inn informasjon om hvordan våre tjenester blir brukt. For eksempel måler vi antall besøkende, hvilke sider som blir besøkt, hvor lenge et besøk varer og lignende.

Statistikk om brukere og trafikk brukes vanligvis i aggregert form, slik at ikke statistikken inneholder noen form for informasjon som kan knyttes direkte til deg som en identifisert person.

Informasjon om bruk av produktene kobles likevel med personopplysninger i enkelte sammenhenger for å kunne gi deg som bruker god kundeservice og målrettet kommunikasjon, for eksempel i vårt kundeadministrasjonssystem og i analysesystemet for salgssider. IP-adresser og lokasjondata benyttes til å lage statistikk basert på geografiske kriterier. Les mer om vår bruk av analyseverktøy og cookies på vår side om cookies.

Sikkerhet for dine persondata

Personopplysningsloven stiller krav til at den som behandler personopplysninger må sikre disse mot uautorisert tilgang, endring, sletting og deling. Vi har derfor innført både tekniske og organisatoriske tiltak for å sørge for at personopplysninger oppbevares sikkert og fortrolig. Vi lagrer personopplysninger i systemer med begrenset adgang. Disse er plassert i kontrollerte fasiliteter, og våre sikkerhetsforanstaltninger kontrolleres løpende for å sørge for at våre bruker- og kundeopplysninger håndteres forsvarlig og i henhold til dine rettigheter som bruker. Vi kan imidlertid ikke garantere 100 prosent sikkerhet ved dataoverføringer via internett. Det betyr at det kan være en risiko for at andre uberettiget tiltvinger seg adgang til opplysninger når data sendes og oppbevares elektronisk. Du bør derfor aldri oppgi eller sende sensitiv informasjon over internett med mindre det er nødvendig, nettsiden er kryptert (se etter https og et hengelåsikon i nettadressefeltet) og du har oppdatert antivirusprogramvare.